• Iedere werkdag bereikbaar van 08:30 tot en met 17:30 uur
 • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
 • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Zelf EPDM leggen: uw handleiding

Zelf EPDM leggen op uw platte dak? Hier vindt u de handleiding om helemaal zelf aan de slag te gaan.

Kenmerken EPDM

Vooraleer u zelf EPDM gaat leggen, kent u het best de eigenschappen van de talkvrije EPDM uit ons assortiment.

 • Synthetisch rubber - ethyleenpropyleen - dieen-monomeer
 • 100% UV-bestendig
 • Blijvend soepel en elastisch
 • Hoge elasticiteit met tot 400% rek
 • Scheur-, breuk-, krimp- en rotvrij
 • Wortelwerend, perfect voor groene daken
 • Bestand tegen temperatuurschommelingen en hoge temperatuurvastheid (-40°C tot +120°C)
 • Recycleerbaar, milieuneutraal, duurzaam
 • Extreem lange levensverwachting van minstens 50 jaar
 • Direct 100% waterdicht
 • Brandveilig systeem
 • Geschikt voor alle types platte en licht hellende daken
 • Perfect voor renovatie en nieuwbouw
 • Gemakkelijke en snelle plaatsing
 • Voor professionals en doe-het-zelvers.

Ontdek alle voordelen van EPDM-rubber.

Hulpstukken & accessoires

Om uw EPDM zelf te leggen, kiest u uit een ruime selectie EPDM-systemen:

Opmeten en bestellen

Voor een rechthoekig dak meet u de totale lengte van het dak + de opstaande randen aan de zijkant. Tel daar 20 cm bij. Herhaal dezelfde werkwijze om de totale breedte te berekenen.

Voorbereiding ondergrond

De ondergrond moet vrij zijn van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen die EPDM-dakbedekking kunnen beschadigen of de optimale hechting van de EPDM-lijm kunnen belemmeren.

EPDM leggen: stappenplan

 1. Vouw of rol de EPDM-dakbedekking over het dak uit. Verdeel het rubber gelijkmatig over de rand. Laat de bedekking ca. 1 uur rusten om de (fabrieksmatige) ontstane spanning te neutraliseren.
 2. Vouw of rol het EPDM-rubber over de kortste zijde tot de helft terug. Daarvoor gebruikt u gemakkelijk een buis van uw regenwaterafvoer of een wals.
 3. Breng voor de opgerolde dakbedekking een ononderbroken lijmstreep aan op het dak met de bodemlijm (T-3700).
 4. U boort het best ongeveer 5 gaten van ongeveer 8 mm in de onderkant van uw blik lijm. Verdeel zo de lijm al gietend over uw dakoppervlak om gelijkmatige strepen lijm te krijgen. Breng voor het grootste deel van uw dakoppervlak bodemlijm (T-3700) enkelzijdig aan op het dak met uitzondering van de laatste 20 cm.
 5. De laatste 20 cm van het dak hoeft u niet te lijmen met de T-3700. Dat doet u, net zoals bij muren en opstaande randen, met randen- & opstandenlijm (T-2000). Die lijm brengt u wel dubbelzijdig aan.
 6. Rol het EPDM-rubber over de gelijmde ondergrond en druk voorzichtig aan met een regenwaterafvoerbuis of aandrukroller van het midden naar buiten om luchtbellen te vermijden en de lijm goed aan te drukken. Herhaal voor de andere helft van het dak.

EPDM leggen: dakrandafwerking & verlijmen

 1. Vouw het EPDM-rubber langs de dakranden minimaal 20 cm terug tot aan het dakvlak.
 2. Breng de lijm aan op de dakbedekking en de ondergrond vanaf 10 cm op het dakvlak tot aan de bovenzijde van de dakrand. Gebruik hiervoor de EPDM-randen- en -opstandenlijm (T- 2000).
 3. Wacht tot de lijm vingerdroog is daarna en breng de dakbedekking aan. Druk de EPDM goed aan.

Binnenhoek

 1. Vouw de hoeken tot een puntzak. Vouwen in plaats van knippen vermijdt lekken.
 2. Verlijm de hoeken plat op de dakrand met R&O contactlijm T-2000 of EPDM-kit (T-250)

Regenwaterafvoeren inwerken

Gebruik een van de 2 types voorgevormde hemelwaterafvoeren:

- rechthoekige horizontale afvoer met stadsuitloop (90° of 45°)
- ronde verticale inpandige afvoer.

 1. Bepaal de plaats van de afvoer en teken die af met een krijtje.
 2. Knip de plaats waar de afvoerpijp moet komen weg en breng de afvoer aan. Zaag eventueel de afvoerpijp op de juiste lengte.
 3. Breng vervolgens de EPDM-R&O-contactlijm (T-2000) aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM-dakbedekking. Die hoort op ongeveer 2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening. Rol vervolgens het geheel goed aan.

Zorg er steeds voor dat er een kleine hoeveelheid lijm tussen de dakbedekking en de afvoer uitkomt. Verwijder de overtollige lijm voorzichtig en kit laatste 2 cm van de flap (buitenrand) af met EPDM-kit (T-250)

Inwerken van manchet voor ronde dakdoorvoeren, ventilatie- en ontluchtingspijpen

 1. Met manchetten werkt u ronde doorvoeren waterdicht af in uw EPDM-dakbedekking.
 2. Bepaal de doorsnede van de dakdoorvoer en de knip de overeenkomstige cirkel uit die op de manchet gedrukt staat. Het uitgeknipte gat moet steeds ongeveer 1/3 van de diameter van de doorvoer zijn:

Doorsnede doorvoer

 • 50 - 70 mm - uit te knippen cirkel 20 mm
 • 71 - 110 mm - uit te knippen cirkel 30 mm
 • 111 - 130 mm - uit te knippen cirkel 40 mm
 • 131 - 160 mm - uit te knippen cirkel 50 mm
 • 161 - 190 mm - uit te knippen cirkel 60 mm
 • 191 - 220 mm - uit te knippen cirkel 70 mm
 1. Teken de manchet af op het dakvlak en breng 2 cm binnen de markeringslijn en rond het gat een sluitende lijmstreep met de R&O-contactlijm aan.
 2. Trek de manchet onder spanning over de buis of pijp totdat de flap ontspannen op het dakvlak ligt en de opgespannen kraag een opstand vormt tegen de buis. De kraag rondom de buis wordt afgekit met de EPDM-kit (T-250)
 3. Rol de flap stevig aan zodat een kleine hoeveelheid lijm onder de manchet uitkomt.

Dakrandafwerking met EPDM-dakprofielen

 1. Plaats de EPDM-daktrim bovenop de EPDM-dakbedekking. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur hiervoor de voorgevormde hoekstukken van 90°.
 2. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes om de verschillende onderdelen van uw daktrim te scheiden. Dat maakt dat het materiaal bij temperatuurschommelingen probleemloos kan uitzetten of krimpen. De EPDM-trim is voorzien van voorgeboorde gaten.
 3. Schroef de trim vast met de meegeleverde schroeven & neopreenringen.De rubberstrip onderaan het hoekstuk en de EPDM-trim zorgt voor de waterdichte afdichting.
 4. Schroef het hoekstuk vast met de schroeven in combinatie met de bijgeleverde neopreen ringen.
 5. Schuif de EPDM-trim over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstuk. Laat een kleine opening voor het uitzetten en krimpen van de EPDM-trim.
 6. Dicht de naden af met de bijgeleverde afdekplaten.

Dakrandafwerking met universeel dakprofielen - methode 1

 1. Plaats het profiel bovenop de EPDM-dakafdichting. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur de voorgevormde hoekstukken van 90°.
 2. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes om ervoor te zorgen dat de verschillende dakrandprofielen en -onderdelen elkaar niet raken. Dat maakt dat het materiaal bij temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen.
 3. Boor de hoekstukken voor in de aangegeven sleuf aan de bovenkant of gebruik zelfborende schroeven om de 40 cm, beginnend en eindigend op 4 cm van het uiteind.
 4. Aan de onderzijde van het hoekstuk of dakrandprofiel is een kit-goot voorzien. Vul die met de EPDM-kit (T 250) en plaats kit op ieder uiteinde en elke verbinding.
 5. Schroef het hoekstuk vast met de zelfborende schroeven van 35 mm.
 6. Boor de dakrandprofielen voor in de daarvoor aangegeven sleuf aan de bovenkant om de 40 cm, beginnend en eindigend op 4 cm van het uiteinde.
 7. Vul de kit-goot zoals hierboven beschreven.
 8. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstuk zodat het dakrandprofiel kan uitzetten en krimpen.
 9. Schroef het profiel vast en vul de naden op met de EPDM-kit (T 250). U kan het dakrandprofiel eventueel afwerken met een EPDM-rubberstrook.

Dakrandafwerking met universeel dakprofielen - methode 2

 1. Plaats het profiel bovenop de EPDM-dakafdichting. Begin altijd op de hoek en gebruik bij voorkeur de voorgevormde hoekstukken van 90°.
 2. Plaats de bijgeleverde verbindingsstukjes om ervoor te zorgen dat de verschillende dakrandprofielen en -onderdelen elkaar niet kunnen raken. Dat maakt dat het materiaal bij temperatuurschommelingen kan uitzetten of krimpen.
 3. Boor de hoekstukken voor in de aangegeven sleuf aan de bovenkant of met zelfborende schroeven, om de 40 cm beginnend en eindigend op 4 cm van het einde.
 4. Schroef het hoekstuk vast met de zelfborende schroeven van 35 mm.
 5. Boor de dakrandprofielen voor in de daarvoor aangegeven sleuf aan de bovenkant, om de 40 cm, beginnend en eindigend op 4 cm van het uiteinde.
 6. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstuk. Een kleine opening tussen de trim is noodzakelijk voor het uitzetten en werken van het dakrandprofiel.
 7. Schroef het profiel vast en vul de stuiknaden met de EPDM-kit (T-250).
 8. Plaats de EPDM over het dakrandprofiel en lijm vast op de daktrim met de R&O-contactlijm. Snij de overtollige EPDM in de hoek van de daktrim af.
 9. Kit de EPDM af in de daktrim voor een waterdichte afwerking.

Krijg vrijblijvend advies

Heeft u nog vragen over zelf EPDM leggen die niet in de handleiding staan? Vraag vrijblijvend advies aan onze experten of bel meteen +31 (0)85 065 6810.