• Iedere werkdag bereikbaar van 08:00 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

10 voordelen van een sedumdak

Groene daken worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Een dak met sedum, dat zijn vetplantjes, heeft namelijk ontzettend veel voordelen! Zo helpt u bedreigde vogels en bijen in een stedelijk gebied waar niet veel groen te vinden is. Bovendien nemen groene daken veel regenwater op, wat weer voor een ontlasting van het riool zorgt. Twijfelt u nog over een sedumdak of groendak? Lees dan snel verder voor de 10 voordelen van een groen dak.

1. Een sedumdak is goed voor de biodiversiteit

Vooral in de stad hebben dieren en insecten het moeilijk, doordat er steeds meer groen verdwijnt. Om deze dieren te helpen kunt u er voor kiezen een groendak aan te leggen. Doordat er meer dan 250 soorten sedumplanten zijn, komt er weer meer eten beschikbaar voor vogels en insecten. Ook biedt het een fijne plaats om uit te rusten. Door het aanleggen van een sedumdak draagt u een steentje bij aan de biodiversiteit.

2. Een groendak bloeit fraai

Groen is goed voor dieren, maar ook voor mensen. Want zeg nou zelf, u kijkt zelf toch ook liever naar vrolijk bloeiende plantjes dan naar grauwe dakbedekking? Een sedumdak bloeit fraai in de lente en de zomer en is verder het hele jaar door groen. Bovendien is wetenschappelijk bewezen dat groen stress verlaagt, ontspannend werkt en positieve gevoelens bevordert. U kunt de hele dag kijken naar alle vogels, vlinders en bijen die erop af komen.

3. Een sedumdak buffert regenwater

Vooral in steden kan regenwater steeds minder goed weg, en doordat riolen veel water in korte tijd niet aan kunnen zien we steeds vaker dat hele straten overstromen bij heftige regenval. Een sedumdak werkt als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een deel van het gevallen hemelwater vast en verdampt zodra het weer beter is. Het gevallen regenwater moet eerst door de verschillende lagen van het groene dak, dus stroomt al het regenwater niet in één keer richting het riool. Een ander voordeel is dat het regenwater op deze manier ook nog eens gefilterd wordt, waardoor het ook schoner in het riool aankomt.

Tip: controleer regelmatig uw regenwaterafvoer of deze vrij is van vuil en bladeren zodat het water goed weg kan stromen en er geen kans is op lekkage.

4. Een sedumdak neemt Co2 op en vermindert fijnstof

Een sedumdak bestaat uit allemaal vetplantjes. Deze plantjes hebben het vermogen om Co2 om te zetten in zuurstof en nemen fijnstof op. Fijnstof is de laatste tijd veel in het nieuws en vormt een probleem in een stedelijke omgeving vanwege gezondheidsproblemen die er door kunnen ontstaan. Een sedumdak vangt veel meer fijnstof dan bijvoorbeeld een roofingdak en de fijnstof spoelt vervolgens met het regenwater het riool in. Zo zorgt een groendak er ook voor dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert.

5. Een groendak zorgt voor betere geluidsisolatie en warmtewering

Naast groene voordelen is een sedumdak ook erg praktisch. Een groendak werkt namelijk ook isolerend. De ruimte onder het dak blijft in de zomer lekker koel en in de winter juist warm. Bovendien dempen de plantjes het omgevingsgeluid. Vooral in de stad waar geluid tussen verschillende vlakke oppervlakken heen en weer kaatst kan een groendak zorgen voor geluidsabsorptie. Ook zorgt een laag sedum er voor dat geluiden van buitenaf binnen veel meer gedempt worden.

6. Subsidie op een groendak

Het aanleggen van een sedumdak vraagt natuurlijk om een kleine investering. Als kleine aanmoediging om voor een groendak te kiezen hebben veel gemeenten subsidie beschikbaar gesteld. Dit verschilt per gemeente, maar het is zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Deze subsidie dient u wel aan te vragen, en zal u zeker schelen in de kostprijs van het dak.

7. Een sedumdak zorgt voor meer rendement van zonnepanelen

Een ander voordeel dat u in uw portemonnee kunt voelen, is dat een sedumdak helpt u met het opwekken van groene stroom. Zoals eerder benoemd zorgen de vetplantjes ervoor dat uw dak minder warm wordt, en doordat zonnepanelen beter werken bij lagere temperaturen werken deze dus efficiënter op een groendak. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er soms wel 16% meer rendement uit de zonnepanelen gehaald kan worden als deze geïnstalleerd zijn op een sedumdak. Uiteraard zijn er verschillende sedumplanten die u in de schaduw van de zonnepanelen kunt planten. Dit is dan weer goed voor de biodiversiteit.

8. Een sedumdak kan op alle soorten dakbedekking

Een groendak kan gemaakt worden op alle soorten dakbedekking. U kunt de cassettes met plantjes zowel op een plat dak als op een licht hellend dak plaatsen. Een sedumdak beschermt tevens de onderliggende dakbedekking, zodat deze wel 2 keer langer meegaat. Uw dakbedekking wordt namelijk niet blootgesteld aan UV-straling en heeft geen last meer van de weerselementen. Uit onze ervaring blijkt dat als u een sedumdak maakt op EPDM dakbedekking, deze meer dan 50 jaar meegaat.

9. Een groendak maakt u eenvoudig zelf

Wilt u een groendak gaan aanleggen? Dat is in de praktijk gelukkig vrij eenvoudig. Een sedumdak bestaat namelijk uit lichtgewicht cassettes met plantjes, die u eenvoudig in elkaar klikt. Een cassette is een soort vierkante bak die is opgebouwd uit allemaal kleine bakjes. Hier groeien bijvoorbeeld 6 verschillende sedumplantjes in. De bakken zijn niet zwaar en dus eenvoudig te verwerken op een dak. Door het kliksysteem zijn alle cassettes aan elkaar verbonden zodat het een stevig geheel worden. Sluit de cassettes in met grind om te voorkomen dat het sedumdak opwaait.

10. Een sedumdak is onderhoudsarm

Omdat een groendak uit vetplantjes bestaat heeft u er erg weinig onderhoud aan. U hoeft uw groene dak bijvoorbeld maar 1x per jaar te snoeien. Doe dit ongeveer eind september, en begin met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen en het onkruid. Verder is het aan te bevelen om het dak wat water te geven als het langere tijd heel warm en droog geweest is. Voor de rest heeft u er totaal geen onderhoud aan!

Dakbedekking onder een groendak kopen

Bent u overtuigd door de vele voordelen die een sedumdak biedt? Begin dan met kijken of uw dakbedekking en dakconstructie nog voldoet. Bij Interexpress hebben wij praktijkervaring met EPDM in combinatie met een groendak, en daardoor kunnen wij u uitstekend adviseren. EPDM rubber is een materiaal dat van zichzelf al tientallen jaren meegaat als dakbedekking. Doordat een sedumdak het rubber beschermd tegen bijvoorbeeld weersinvloeden, kunt u er vanuit gaan dat u de komende 50 jaar voorzien bent van een prima, waterdicht dak. Bij Interexpress besteld u het EPDM precies op maat of als folie rollen. Ook voorzien wij in de juiste EPDM lijm en EPDM hemelwaterafvoeren.