GRATIS AANDRUKROLLER!

Tot en met donderdag 26 mei ontvangt u een gratis aandrukroller t.w.v. €34,95 bij aankoop van een EPDM dakpakket!

EPDM en kimfixatie

EPDM folie staat bekend om zijn elasticiteit en lange levensduur. Maar het is juist die elasticiteit die in sommige gevallen een bedreiging kan vormen voor de levensduur. Met name in de hoeken van een dak kan het EPDM na verloop van tijd namelijk loskomen door veelvuldig uitzetten en krimpen. Dit is waarom u kimfixatie zou moeten toepassen.

Wat is kimfixatie?

Kimfixatie is letterlijk een fixatie in de kim van het dak. De kim is de overgang van het horizontale dakoppervlak naar een opstaande rand. EPDM is een elastomeer, dat betekent dat het folie uitzet bij opwarming en krimpt bij afkoeling. Dit is een van de grootste voordelen van het materiaal, omdat het hierdoor probleemloos soepel blijft na decennialange temperatuurschommelingen.

Deze elasticiteit brengt ook een nadeel met zich mee. De plekken op het dak waar het horizontale oppervlak overgaat naar een verticale dakrand, zorgen namelijk voor grote trekkrachten op het EPDM rubber als het het constant uitzet en krimpt. Na verloop van tijd leidt dit onvermijdelijk tot scheuren of lostrekken van de dakbedekking. Het toepassen van kimfixatie helpt bij het opvangen van deze grote trekkrachten en verlengt de levensduur van de dakbedekking daarmee aanzienlijk.

Wanneer is kimfixatie echt nodig?

Een kimfixatie is lang niet in alle gevallen noodzakelijk. Hoe kleiner het dak, hoe kleiner de spanningen die in het dakoppervlak optreden tijdens het uitzetten en krimpen van het EPDM rubber. Leidend hierbij is vooral de binnenmaat van het dak. De lengte van EPDM is minder van belang, want bij lange en smalle oppervlakken zoals dakgoten kan er geen kimfixatie optreden.

Is het totale dakoppervlak minder dan 200 vierkante meter? Dan volstaat het grondig vastlijmen van het EPDM rubber in vrijwel alle gevallen. Bij Interexpress adviseren we in onze handleiding om het rubber enkelzijdig op het dak te verlijmen met onze speciale bodemlijm. De laatste 20 centimeter van het dakoppervlak en randen en opstanden dient u wel dubbelzijdig te verlijmen met onze contactlijm. Op deze manier zit de dakbedekking muurvast verlijmd aan de ondergrond. Aan kimfixatie wordt automatisch voldaan als u de EPDM volgens de handleiding plaatst, want onze speciale randen en opstanden contactlijm is namelijk de kimfixatie. Dit is niet het geval bij de zogenaamde Amerikaanse EPDM, want kimfixatie dient hier plaats te vinden doormiddel van mechanische bevestiging bij grotere oppervlakten dan 100m2.

Dit is dan ook een belangrijke reden waarom wij bij Interexpress uitsluitend Europese EPDM verkopen.

Bespaar kosten met het gebruik van bodem- en contactlijm

Aan kimfixatie wordt bij ons EPDM rubber dus automatisch voldaan. Wel is het belangrijk dat u uitsluitend onze eigen EPDM lijmen gebruikt en volgens onze handleiding toepast. Deze lijm is namelijk speciaal toegerust op ons EPDM folie en zorgt voor een perfecte hechting. Als u hier andere lijmen voor gaat gebruiken dan kunnen wij geen goede hechting garanderen.

Heeft u vragen over kimfixatie voor uw dak of wilt u meer weten over het plaatsen van uw dakbedekking met onze bodem- en contactlijm? Neem dan eens vrijblijvend contact op per mail of telefoon. Onze ervaren dakexperts voorzien u graag van advies op maat.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - dé plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen