• Snelle express levering op locatie, 
    gratis levering boven €500
  • Altijd geholpen door EPDM experts,
    zij staan u graag te woord
  • Unieke EPDM daktotaalpakketten,
    in één keer klaar

EPDM lijmen op roofing dak

Op veel platte en licht hellende daken ligt in België roofing, ook wel bitumen genoemd. Vanaf de jaren 80 raakte deze dakbedekking erg populair, maar inmiddels zijn roofing daken op steeds meer plekken aan vervanging toe want niemand zit natuurlijk op lekkage te wachten. EPDM rubber is door zijn vele voordelen een logische opvolger, maar kunt u dit gewoon aanbrengen op de oude roofing? Wij leggen u uit hoe dit werkt.

Kan EPDM rubber over mijn bestaande roofing?

Het aanbrengen van EPDM bovenop bestaande roofing dakbedekking is een veelgehoorde wens. Dat is niet zo gek, want oude roofing zit vaak stevig vastgeplakt op het dak en laat zich met zijn dikke laag taaie materiaal erg lastig verwijderen. En als u te hard van stapel loopt dan bestaat het risico dat de onderliggende dakconstructie wordt aantast.

Het laten liggen van de bestaande dakbedekking bespaart u dan ook veel tijd en geld. Maar kan EPDM rubber zomaar over roofing aangebracht worden? In veel gevallen is dat inderdaad mogelijk. Het enige waar u op moet letten is de manier van isoleren van de dakconstructie. Een koude constructie kan door temperatuurverschillen namelijk voor condensvorming tussen het EPDM rubber en de roofing zorgen. Hierdoor verliest de speciale EPDM lijm zijn hechteigenschappen en laat het rubber op den duur los.

EPDM op roofing kleven: vergeet dit niet

In verreweg de meeste gevallen kan EPDM rubberfolie dus probleemloos op roofing aangebracht worden. Kies hiervoor wel het juiste moment en controleer of het dakleer goed droog is. Zeker bij sporen van craquelé (kleine scheurtjes in het materiaal) moet er rekening mee worden gehouden dat de bestaande dakbedekking na een regenbui nog meerdere dagen vochtig blijft en dat u dus niet direct aan de slag kunt.

Begin dus pas met de klus als de roofing goed droog is. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat de bodemlijm zijn hechteigenschappen behoudt. Is het dakleer nog relatief nieuw? Dan is het aanbrengen van EPDM rubber wellicht een minder goed idee. De rubberfolie kan dan namelijk reageren op oliën in het dakleer, waardoor er blaasvorming kan ontstaan.

Handige tips bij EPDM aanbrengen op roofing

Ervan uitgaande dat de roofing al jaren oud is en er geen sprake is van een koude dakconstructie, kan de EPDM probleemloos op het dakleer geplakt worden. Een laatste tip: bezem het dak goed schoon voordat u aan de slag gaat en verwijder loskomende leischilfers. Houdt in het achterhoofd dat u de rand gaat wegsnijden tot in de kim voor een optimale hechting.

Het EPDM rubber kan met behulp van de sterke bodemlijm van Interexpress rechtstreeks op de roofing geplakt worden. Voor het optimaal isoleren van het dak kunt u overwegen om tussen het rubber en het dakleer nog een extra isolatielaag aan te brengen. Ons advies hiervoor zijn de PIR dakisolatieplaten. Zo weet u na het aanbrengen zeker dat u met het gerenoveerde dak weer tal van jaren vooruit kunt.

Neem bij vragen over EPDM dakfolie contact met ons op

Het aanbrengen van nieuwe dakbedekking is niet iets dat u dagelijks doet, en we kunnen ons zo voorstellen dat u graag goede dakbedekking wilt waar u jaren mee vooruit kunt. EPDM dakrubber gaat minimaal 50 jaar mee, en als u onze adviezen volgt en het op de correcte manier aanbrengt heeft u hier dus geen omkijken meer naar. Twijfelt u nog over het leggen van EPDM of heeft u vragen over het materiaal, aarzelt u dan niet om ons te contacteren.