• Iedere werkdag bereikbaar van 08:00 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Op welke ondergrond kan ik EPDM lijmen?

EPDM-dakbedekking heeft als grote voordeel dat het op diverse ondergronden aangebracht kan worden. Maar op welk materiaal kunt u nu wel EPDM-folie verlijmen en waarop juist niet? Met een handig overzichtje helpen wij u op weg!

EPDM op diverse ondergronden

EPDM

Diverse ondergronden

  • Over bestaande dakbedekking
  • Gemakkelijke aan te brengen
  • 1,00 of 1,30 mm dik

Top 10 meest genoemde ondergronden i.c.m. EPDM

We kunnen natuurlijk niet alle ondergronden benoemen, maar met onze ervaring hebben wij een top 10 aan vragen samengesteld met hierbij ons advies. Heeft u toch een vraag die hier niet bijstaat, dan kunt u natuurlijk altijd even contact met ons opnemen!

1. Kan ik EPDM op beton plaatsen?

Ja, u kunt EPDM zeker op beton lijmen. Zorgt u er wel voor dat het beton schoon is en geen scherpe uitstekende randen bevat. Een speciale primer is niet nodig. Het mag wel toegepast worden, maar dan moet deze primer wel voldoende droogtijd hebben, dat is meestal minstens 24 uur of langer. Wanneer de primer niet voldoende droog is kan de primer de reeds goede hechting van de EPDM-lijm opheffen.

Conclusie: Ja, u kunt EPDM lijmen op beton.

2. Kan ik EPDM op hout verlijmen?

EPDM-folie is prima geschikt op een houten ondergrond. Bij bijvoorbeeld onverwarmde schuren, een overkapping of een veranda kan de EPDM-dakbedekking direct op het hout worden verlijmd. Bij daken van ruimtes die wel verwarmd worden kan er condensvorming optreden tussen de EPDM-folie en de houten ondergrond. Dit kunt u voorkomen door dampremmende folie in combinatie met PIR-isolatieplaten toe te passen. Zo slaat u direct een slag, u heeft een dakbedekking die minstens vijftig jaar mee gaat en u heeft het pand waarom het gaat direct goed geïsoleerd!

Let op: Vaak krijgen wij de vraag of EPDM-folie ook op nat hout aangebracht kan worden. Ons advies is om dit niet te doen, omdat de EPDM-lijm dan niet goed hecht. Ook kunt u hiermee een vochtprobleem krijgen, want omdat EPDM dampdicht is blijft het vocht opgesloten en kan de dakconstructie aangetast worden.

Conclusie: Ja, u kunt EPDM-folie op hout lijmen. Bedenk vooraf of u een dampwerende folie nodig heeft.

3. Kan ik EPDM op isolatie aanbrengen?

Jazeker, maar u bent hier wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt om toe te passen in combinatie met EPDM. EPDM-folie kunt u alleen lijmen op PIR isolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatie platen kopen met de juiste cachering welke zorgt voor een optimale hechting van de EPDM-lijm. Onder deze isolatie platen kan indien nodig een dampremmende folie aangebracht te worden.

Conclusie: EPDM-folie kan op isolatie aangebracht worden.

epdm contactlijm

EPDM contactlijm

EPDM stroken

EPDM dakbedekking

epdm regenwaterafvoer

EPDM regenwaterafvoer

4. Kan ik EPDM over roofing (bitumen) lijmen?

Ja, u kunt EPDM-folie in de meeste gevallen aanbrengen over bitumen, ofwel dakleer/roofing. U moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De ondergrond moet droog en veegschoon zijn;
  • Het dak zelf moet geïsoleerd zijn zodat condensvorming voorkomen kan worden;
  • De ondergrond mag geen uitstekende of scherpe randen bevatten.

Voor een optimale hechting van onze EPDM-lijm moet het te verlijmen oppervlak dus droog zijn. De ‘oude’ bitumen dakbedekking fungeert hierbij als een dampdichte laag.

Conclusie: Wilt u EPDM-folie over roofing lijmen? Dat kan, mits u bovenstaande in acht neemt.

5. Kan ik EPDM-folie op zink lijmen?

Zinken goten komen erg veel voor. Zink heeft zo zijn nadelen, want door corrosie zal er vroeg of laat lekkage optreden. Wanneer u er op tijd bij bent en uw zinken dakgoot ter hoogte van de lasnaden niet al te erg beschadigd is, dan kunt u deze renoveren met EPDM-stroken. Wanneer de lasnaden niet meer te redden zijn dan moeten ze eerst gerepareerd worden. Wij adviseren voor dit doel EPDM-folie met een dikte van 1,30 millimeter. Zorg ervoor dat de dakgoot vooraf goed schoon is zodat de EPDM-lijm goed kan hechten.

Conclusie: Ja, EPDM-folie kan verlijmd worden op zink.

6. Kan ik EPDM over mijn huidige dakbedekking aanbrengen?

U kunt EPDM-folie in sommige gevallen over de huidige dakbedekking aanbrengen, zoals de eerder genoemde roofing dakbedekking. Wat absoluut niet kan is EPDM over PVC dakbedekking leggen en ook over mastiek kunt u geen EPDM leggen. Denk u ook aan voldoende isolatie om condensvorming te voorkomen.

Conclusie: Ja, EPDM-folie aanbrengen op bestaande dakbedekking is in sommige gevallen mogelijk.

7. Kan ik EPDM op mastieken dakbedekking lijmen?

Nee, EPDM kan niet aangebracht worden op een mastiek dak. Ons advies is dan ook om het mastiek af te voeren en hier geen gebruik meer van te maken.

Conclusie: EPDM-folie aanbrengen op mastiek is niet mogelijk.

8. Kan ik EPDM-folie op PVC dakbedekking lijmen?

Nee, het niet mogelijk om EPDM-folie op een PVC dak te lijmen. EPDM kan erg slecht tegen de scheikundige samenstelling van PVC waardoor diverse problemen kunnen ontstaan.

Conclusie: EPDM-folie aanbrengen op PVC dakbedekking is niet mogelijk.

9. Kan ik EPDM op metaal lijmen?

Ja, het aanbrengen van EPDM-folie op de meeste metalen is mogelijk. Denk hierbij aan metalen zoals aluminium en het eerder besproken zink. Twijfelt u over een metaalsoort, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Conclusie: U kunt EPDM-folie aanbrengen op diverse metalen mits deze schoon, roestvrij en vetvrij zijn.

10. Kan ik EPDM op EPDM plaatsen?

Ja, met EPDM-contactlijm kunt u EPDM-banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u een EPDM-membraam heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast. Voor accessoires zoals prefab hoeken en regenwaterafvoeren wordt voor een waterdichte verlijming ook wel EPDM-kit toegepast.

Conclusie: EPDM op EPDM plakken is zeker mogelijk. Gebruik hiervoor speciale EPDM-contactlijm.

Meer tips en advies over EPDM en toepassingen

epdm lijmen op roofing dak

Lijmen en kitten

EPDM lijmen op een roofing dak

epdm en kimfixatie

Wanneer kimfixatie toepassen

EPDM en kimfixatie

lekkage plat dak repareren

Lekkage plat dak

Hoe repareer ik lekkage aan mijn dak