• Snelle express levering op locatie, 
    gratis levering boven €395
  • Altijd geholpen door EPDM experts,
    zij staan u graag te woord
  • Op werkdagen voor 14:00 besteld,
    dezelfde dag verzonden

Hoe krijg je geen lekkage bij een groendak?

De voordelen van een groendak of sedumdak zijn talrijk. Denk hierbij aan de hoge levensduur, het warmte- en geluidsisolerende effect en de gunstige eigenschappen op het gebied van milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. De nadelen zijn ook bekend. Een nadeel is bijvoorbeeld het ietwat hogere onderhoud, maar ook een gevoeligheid voor lekkage wordt vaak genoemd. Hoe voorkom je dit?

Reparatie van een groendak is duur

Als je graag een groendak aan wil gaan leggen, dan weeg je vantevoren de voor -en nadelen tegen elkaar af. Nu wordt lekkage nog wel eens genoemd als een van de mogelijke nadelen van een groendak. Dit is echter nergens op gebaseerd, want uit onderzoek komt echter nergens naar voren dat groendaken hiervoor gevoeliger zouden zijn dan andere soorten daken. Sterker nog: de water absorberende werking van de groenlaag en de natuurlijke bescherming tegen UV-straling maken een groendak juist uitstekend bestendig tegen lekkage.

Dat lekkage echter wel veelvuldig wordt genoemd komt waarschijnlijk door het feit dat áls er lekkage komt, dit nog een beste klus is om dit op te lossen. Niet zelden komen er dan hoge kosten aan te pas, want niet alleen het dak moet gerepareerd worden, er moet ook eerst een gehele daktuin afgegraven worden en daarna weer aangelegd.

U hoeft zich echter geen zorgen te maken bij het aanleggen van een groendak. Als u het juiste materiaal dakbedekking hiervoor kiest, kunt u gegarandeerd lang genieten van een kwalitatief en waterdicht dak.

Aansprakelijkheid bij lekkage op een groendak

Eindeloos speculeren over de mogelijke gevolgen van een lekkage heeft dus weinig zin, omdat de kans hierop nihil is. Heeft uw pand al een groendak? Dan is het zaak om na te gaan welk type dakbedekking eronder ligt en of de dakconstructie hierop berekend is. Helemaal als u de aanleg niet zelf heeft gedaan, is het goed om dit na te gaan. Het is dan ook goed om te weten waar de aansprakelijkheid ligt als u niet zeker bent van het groendak. Steeds meer verzekeraars geven alleen garantie op het dak als de dakdekker ook de hoofdaannemer van het dak is. Op deze manier is het altijd duidelijk wie er aansprakelijk is als er door nalatigheid lekkage ontstaat.

De beste dakbedekking bij een groendak

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig een groendak in de eerste plaats op de juiste manier aan te leggen. De gebruikte dakbedekking speelt een grote rol in de waterdichtheid van het dak en daarmee ook de lekkagegevoeligheid. In geval van een groen- of sedumdak hoort deze zowel waterdicht, wortelwerend als rizoom werend te zijn.

Maar wat is nu de beste dakbedekking voor een groendak? EPDM-rubber is doorgaans de beste keuze. Dit materiaal heeft door zijn hoge elasticiteit een hoge waterdichtheid en een prima wortelvastheid. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid sluit EPDM uitstekend aan op het principe van een groendak. Het allergrootste voordeel is namelijk misschien wel deze duurzaamheid. EPDM-dakbedekking kan makkelijk een halve eeuw meegaan, zodat u zeker weet dat u niet na een aantal jaar weer aan de slag moet met uw dak.

Ons advies hierin is wel dat u voor kwaliteits-EPDM moet gaan. Er is veel tweedehands EPDM-folie op de markt wat de duurzaamheid natuurlijk niet ten goede komt. Ook is dit van belang voor het gemak waarmee dit materiaal op uw dak gelegd wordt. Interexpress verkoopt uitsluitend Europees EPDM, wat betekend dat er geen voorbehandeling of primer nodig is. De EPDM-folie wordt grotendeels enkelzijdig verlijmd en is dus erg gemakkelijk aan te leggen.

EPDM dakbedekking voor een groendak kopen

EPDM-rubber is geschikt voor vele doeleinden en wordt op steeds meer manier gebruikt. Natuurlijk is het een prima dakbedekking voor een plat of hellend dak, ook wordt EPDM steeds vaker gebruikt als ondergrond voor een dakterras. Daarnaast wordt het gebruikt in gevels om een pand luchtdicht te maken, of in dakgoten om lekkage tegen te gaan. Voor al deze toepassingen is bij Interexpress de perfecte EPDM-folie te verkrijgen. U besteld het EPDM op maat of per rol, maar ook een daktotaalpakket of stroken EPDM voor in de dakgoot zijn te verkrijgen. Wilt u naast het plaatsen van een groendak het dak gelijk gaan isoleren dan zijn PIR isolatieplaten de perfecte keuze voor u.

Mocht u nog advies of tips nodig hebben, dan kunt u ons altijd vrijblijvend contacteren.