GRATIS AANDRUKROLLER!

Tot en met donderdag 26 mei ontvangt u een gratis aandrukroller t.w.v. €34,95 bij aankoop van een EPDM dakpakket!

Blaasvorming bij EPDM leggen voorkomen

Als u zelf uw dak bedekt met EPDM rubber dan wilt u natuurlijk trots kunnen zijn op het gedane werk. Niets is dan ook vervelender dan het plotseling ontdekken van lelijke luchtbellen of bobbels op uw net geplaatste dak. Helaas is dit iets wat kan gebeuren, maar gelukkig is het ook eenvoudig te voorkomen. In dit artikel leggen we uit hoe u blaasvorming onder het EPDM rubber vermijdt door het opvolgen van enkele simpele adviezen.

Breng EPDM rubber aan onder de juiste werkomstandigheden

Het strak aanbrengen van EPDM rubber begint bij het creëren van de juiste voorwaarden om aan de slag te gaan. Allereerst zijn de weersomstandigheden van groot belang. Het verlijmen van EPDM rubber terwijl het vriest of tijdens een regenbui vergroot de kans op blaasvorming namelijk aanzienlijk. Ook hecht de speciale EPDM een stuk minder goed onder deze omstandigheden. Een minimale buitentemperatuur van 5 graden Celsius en een maximale luchtvochtigheid van 75% gelden als richtlijn voor een optimale verwerking. EPDM leggen in de winter kan wel, maar is niet direct aan te bevelen.

Gebruik de juiste materialen voor het EPDM

Op de weersomstandigheden heeft u natuurlijk geen invloed, maar dat heeft u wél op een andere voorwaarde om luchtbellen onder het EPDM rubber te voorkomen, namelijk de gebruikte lijm. Het Europese EPDM rubber van Interexpress verlijmt u het beste met een combinatie van bodemlijm en contactlijm. De contactlijm is nodig voor randen, opstanden en eventuele accessoires zoals daktrimmen. Onze EPDM dakbedekking en de lijmen zijn van het merk merk Tytane, en in onze handleiding geven wij tips over hoe en wanneer welke lijmsoort het beste gebruikt kan worden.

EPDM bodemlijm voor grote oppervlaktes

Het grootste gedeelte van uw dak kunt u behandelen met onze EPDM bodemlijm. De bodemlijm wordt enkelzijdig aangebracht en dit kan gemakkelijk worden gedaan door een paar gaten onderin het blik te maken. Vervolgens verspreid u de lijm gemakkelijk over het oppervlakte.

EPDM contactlijm goed uitspreiden op het oppervlak

Wees niet te ongeduldig met het aanbrengen van de EPDM contactlijm, want anders ontstaat er vroeg of laat gasvorming onder het EPDM rubber. Dit komt tot uiting in kleine luchtbelletjes en blaasjes, dat na verloop van tijd steeds erger wordt en er niet mooi uitziet op uw pas gelegde dak. Gelukkig is er ook een punt waarop de blaasjes weer verdwijnen. Na ongeveer 6 maanden trekken de meeste bobbels onder het EPDM rubberfolie weer weg. Zaak is dan wel dat de contactlijm niet te dik is aangebracht, want dat zorgt er dan weer voor dat er tijdens het drogen nog meer luchtbellen kunnen ontstaan. Verspreid de contactlijm daarom altijd goed.

Te dik aangebrachte bodemlijm resulteert dus in blaasvorming en dat komt met name door de gebrekkige uitdampingsmogelijkheden. Het opvolgen van bovenstaande tips en het volgen van onze handleiding verkleint de kans op luchtbellen en blaasjes in elk geval aanzienlijk.

Tip: Bewaar de lijm en kit altijd binnen op kamertemperatuur, zeker als u het de volgende dag wilt gaan gebruiken. Hierdoor is de uitdampperiode korter en kunt u direct aan de slag.

Advies bij het voorkomen van bobbels in het PDM rubber

Heeft u na het lezen van dit artikel nog niet genoeg informatie, of wilt u graag meer weten over EPDM of EPDM benodigdheden? Aarzel dan niet om eens vrijblijvend contact met ons op te nemen. Interexpress is dé expert in EPDM dakbedekking, en heeft dan ook een uitgebreid assortiment in de webshop. Dat betekend dat we u kunnen helpen op het gebied van EPDM rubber, maar ook met EPDM lijm en kit, dakisolatieplaten, hemelwaterafvoeren en EPDM daktrimmen.

Copyright © 2022 InterExpress | Specialist in EPDM Dakpakketten - dé plek om goedkoop EPDM dakbedekking te kopen