• Snelle express levering op locatie, 
  gratis levering boven €395
 • Altijd geholpen door EPDM experts,
  zij staan u graag te woord
 • Op werkdagen voor 14:00 besteld,
  dezelfde dag verzonden

EPDM met grind als ballastlaag

EPDM is een flexibele dakbedekking, die bij Interexpress op elke gewenste maat te bestellen is. Hierdoor is een dak snel en gemakkelijk waterdicht te maken. Een EPDM dak is daarnaast onderhoudsvriendelijk en zéér duurzaam, met een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt nog eens verlengd als u kiest voor EPDM met grind als ballast laag.

Grind op EPDM dakbedekking is kostenbesparend

EPDM folie los op het dak plaatsen en gebruik maken van ballast is vaak een kostenbesparende keuze. Als u kiest voor EPDM dakbedekking op maat, krijgt u een groot stuk EPDM rubber geleverd die u zonder een primer aan kunt gaan brengen. Wat wel nodig is, is voldoende lijm om het EPDM op het oppervlakte te verlijmen. Hoewel dit grotendeels enkelzijdig kan, kunnen de kosten van EPDM lijm behoorlijk oplopen. Als u EPDM folie op rol koopt, zijn er zelfs nog meer naden om te verlijmen. Aangezien dit wel dubbelzijdig dient te gebeuren met contactlijm, moet u ook rekening houden met meer dan voldoende lijm. Daarom kunt u ook kiezen om de dakbedekking te voorzien van een ballastlaag, zoals bijvoorbeeld grind. U dient de randen dan nog wel te verlijmen, maar verder is het grind afdoende om het EPDM op zijn plek te laten liggen.

EPDM met ballast is bijzonder duurzaam

EPDM dakbedekking kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Dit gebeurd meestal door middel van verlijming, maar ook door middel van het aanbrengen van ballast zoals terrastegels, een vlonder of grind. EPDM met een ballast laag is de meest duurzame oplossing. Een kimfixatie is nog wel nodig, dit voorkomt dat de EPDM dakbedekking los kan komen in de hoeken. Dt kunt u doen door EPDM contactlijm te gebruiken. De EPDM folie wordt bij het gebruiken van ballast niet gehecht aan de ondergrond, waardoor er nog minder snel beschadigingen of scheuren ontstaan. Tevens zorgt de ballast van grind ervoor dat warmte en Uv-straling de EPDM niet bereiken, zodat het EPDM nog minder snel verouderd.

Let op: Grind als ballast op EPDM dakbedekking kan alleen worden toegepast als de constructie van het gebouw is berekend op het extra gewicht van de ballast laag. Ook is het noodzakelijk om de ballast regelmatig te reinigen.

Welke grindsoort is geschikt op een EPDM dak

Niet alle soorten grind zijn geschikt als ballastlaag op de EPDM dakbedekking. Ook dient u rekening te houden met de laagdikte van het grind. Als u een laag grind aanhoudt van 3 tot 4 centimeter waait het grind niet weg en blijft de EPDM dakbedekking stevig op zijn plaats. Deze soorten grind zijn bijvoorbeeld het meest geschikt:

 • Nordic Grey Grind
 • Nero Ebano Grind
 • Flat Pebbles stenen
 • Alpengrind
 • Kasteelgrind
 • Moraine Grind
 • Cordoba Grind

1 m³ grind weegt ongeveer 1,6 ton, ofwel 1600 kg.

Ballast laag op EPDM is ideaal in ons klimaat

De slijtage van een plat of licht hellend dak is grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden. In de zomer kan de temperatuur op een onbelast dak bijvoorbeeld oplopen tot wel 80 graden Celsius, terwijl het dak bij vrieskou ook zeker net zo koud wordt als het buiten is. Tevens is ook regen van invloed op hoelang een dak meegaat, want als er water op het dak blijft staan, is er meer kans op lekkage met alle gevolgen van dien. Die kans is minimaal als u een EPDM dak aangelegd heeft zoals het hoort inclusief de juiste regenwaterafvoeren, maar vooral oudere daken met andere soorten dakbedekking kunnen hier natuurlijk goed last van hebben.

Daarom is de combinatie van EPDM dakbedekking met grind zo ideaal. EPDM is ozon- en Uv-bestendig en kan hoge temperaturen verdragen. Als u zorgt dat de regenwaterafvoer goed geregeld is dan is er ook geen sprake van plassen op het dak, dus krijgt u geen last van lekkage. Legt u grind op het dak, dan wordt de Uv-straling weerkaatst en heeft de dakbedekking zelfs nog minder te lijden. Ook biedt het grind een kleine mate aan isolatie, want het zal binnen iets minder warm worden. Een win-win situatie dus!

EPDM voor onder een ballastlaag kopen

Aan grind, kiezels of een andere vorm van ballast kunnen wij van Interexpress u niet helpen. Waar we u wel mee kunnen helpen, is A-Kwaliteit Europese EPDM. Ons EPDM bevat geen talk en is daardoor gemakkelijk toe te passen. Gaat u de dakbedekking niet voorzien van ballast maar wilt u gewoon verlijmen, dan hebben wij alle juiste EPDM lijm en kit voor u in onze webshop. Daarnaast voorzien wij in EPDM regenwaterafvoeren en daktrimmen, en kunt u ook bij ons terecht voor PIR dakisolatieplaten. Heeft u nog vragen over dit materiaal of de toepassing er van, neemt u dan contact op met onze EPDM experts.