• Iedere werkdag bereikbaar van 08:00 tot en met 17:30 uur
  • Express levering op locatie en gratis vanaf €395
  • Met een 9 beoordeeld door andere klanten

Mastiek en bitumen op plat dak

Mastiek op een plat dak, dat was vroeger heel gewoon. Later kwam hiervoor vaak roofing (bitumen) voor in de plaats en weer later kwamen hier duurzamere vormen van dakbedekking voor terug zoals bijvoorbeeld EPDM-rubber. Waarom u beter kunt kiezen voor een alternatief voor mastiek en bitumen leest u in dit artikel.

Mastiek dakbedekking

Van vroeger uit werd er op een plat dak altijd mastiek als dakbedekking gebruikt. Dit teerachtige materiaal werd gebruikt omdat er eigenlijk geen alternatieve materialen voorhanden waren. Een groot nadeel van mastiek is de gevoeligheid voor temperaturen. In de zomer werd mastiek zo warm dat het bijna vloeibaar werd en in de winter werd het keihard. Als dit vervolgens weer ontdooide dan kwamen er vaak scheuren in dit materiaal wat weer zorgde voor lekkages.

Eind jaren 70 werd bekend dat mastiek erg slecht was voor de gezondheid en werd het dan niet meer gebruikt op dak. De mastieken daken die er nu nog zijn, zijn dan ook van vóór die tijd en dus al sterk veranderd. Het is dan ook raadzaam deze zo spoedig mogelijk te vervangen.

Bitumen dakbedekking (roofing)

Een goed alternatief voor mastiek was in de jaren 80 bitumen, ook wel roofing of dakleer genoemd. Deze bitumen dakbedekking moest worden aangebracht met behulp van een brander, zodat het dakleer goed bleef zitten. Dit kon betrekkelijk eenvoudig en er werd bij de meeste daken al vrij snel gekozen voor bitumen. Deze dakbedekking was al een stuk geschikter dan mastiek, maar het nadeel van bitumen is dat het mede doorweersinvloeden snel verouderd. Daardoor moest de dakbedekking vaak al vrij snel weer vervangen worden door een nieuwe laag bitumen.

Zo kon het voorkomen dat er elke 10 jaar dakwerken moesten worden gedaan door een vakman, om de dakbedekking te vervangen of kleine reparaties uit te voeren. Zo liep het totale kostenplaatje hoog op. Tevens is het aanbrengen met een brander niet altijd even gemakkelijk, en doordat er meer dan eens brandschade ontstond aan huizen, was het al snel verboden om aan de randen van het dak een brander te gebruiken. Verzekeraars verbieden dit en hebben de premies voor het dekken van brandschade bij aanleg van bitumen dakbedekking torenhoog gemaakt.

Het gebruik van EPDM als dakbedekking

Omdat zowel mastiek als bitumen hun nadelen hebben, werd er al snel gezocht naar een ander, beter type dakbedekking. Een soort dat wel gemakkelijk en veilig aan te brengen was, met goede waterdichte capaciteiten. EPDM-rubber bezit al deze eigenschappen en is dan ook uitstekend geschikt om te gebruiken als dakbedekking op een plat of licht hellend dak. Interexpress verkoop daarom al jaren deze kwalitatieve soort dakbedekking, met daarbij een eigen soort EPDM-lijm, zodat u van optimale hechting verzekerd kunt zijn. Wij staan dan ook voor de volle honderd procent achter dit kwalitatieve materiaal. En heeft u al bitumen op uw dak liggen, dan kan EPDM over de bitumen geplaatst worden.

Heeft u nog vragen over dakbedekking of wilt u advies over EPDM? Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Ook kunt u alvast onze videohandleiding bekijken en met eigen ogen zien hoe gemakkelijk het aanbrengen van EPDM is.